Pořizujeme si skleník na chalupu


Také jste velcí fandové do přírodních krás a nevyhovuje vám bydlení ve městě, tak se chcete přestěhovat někam na venkov, například do rekreační oblasti? A máte na chatě či u rodinného domu k dispozici zahradu, kterou můžete rozčlenit na okrasnou a užitkovou část? Pak byste si v té užitkové mohli pěstovat i vlastní zeleninu a některé druhy i ve skleníku.

skleník

Výhody skleníků zřejmě zná většina z vás, bylo by asi zbytečné popisovat, že v nich můžete pěstovat rajčata, okurky, papriky a další druhy zeleniny, která vyžaduje více tepla, než je v našem mírném pásmu běžně zvykem. To ale není jediná přednost, skleníky totiž umí i jiné věci:

Nabijí vás energií – skleníky nabíjí energií proto, že se v nich daří rostlinám. Rostliny jsou takovou přírodní nabíječkou a věděla to i Květa Fialová, která objímala stromy. Znáte film Akumulátor 1 z roku 1994? Tam se řeší problém vysávání energie z televizní obrazovky, a i když je to bráno s humornou nadsázkou, něco na tom bude. Namísto televize se běžte raději nabít energií do vašeho skleníku.

polykarbonátový skleník

Můžete se tu zahřát – jestliže jste prochladlí a unavení a chcete trávit svůj čas na zahradě, zalezte si do skleníku, kde bývá většinou vyšší teplota než ve venkovním prostředí. Teplo a klid je to, co vás dokáže zbavit i zbytečného stresu a vnitřního napětí.

Skleníky pro okrasu – ve skleníku nemusíte pěstovat pouze zeleninu, tito pomocníci slouží i pro pěstování okrasných pokojových rostlin. Bude se tu dobře dařit například orchidejím, které pak můžete rozdávat jako dárky k narozeninám, anebo je využít jako květinovou výzdobu na svatbách a promocích. Orchideje patří k nejkrásnějším květnatým rostlinám a věnuje se jim i mnoho botanických zahrad, například zahrada v Liberci se může pochlubit krásnou expozicí orchidejí, které nejsou umístěné nikde jinde než ve speciální prosklené části budovy, tedy v podstatě ve skleníku.